Yapay ZekaTeknoloji

DALL·E 2 Artık Yüzlerde Oynama Yapabilecek!

Metin-görsel endeksli yapay zekâlar bu sıralar oldukça revaçta. Tanımladığınız kelimeler üzerinden görseller oluşturabilen yapay zekâlar, sanki teknolojinin en üst noktasına varmışız hissiyatını veriyor.

Bu hizmet üzerinde birçok model de bulunuyor. Hatırlarsanız, geçtiğimiz günlerde bir Twitter kullanıcısı, bu modellerden biri olan Stable Diffusion kullanarak, Jeff Bezos, Elon Musk, Mark Zuckerberg ve Bill Gates’i birleştirmişti. Hatta görsel, ”Jeflon Zuckergates” ismiyle ortaya çıktı.

İşte o görsel;

Jeflon Zuckergates
Jeflon Zuckergates

Görsel oluşturan yapay zekâ modelleri arasında en popüleri DALL·E, bünyesine yepyeni özellikler eklemeye devam ediyor. OpenAI şirketi tarafından geliştirilen model, Ağustos ayından itibaren yaklaşık 1 milyon kullanıcı tarafından kullanılmaya başlanmıştı. Daha sonra şirket, orijinal sistemde daha yüksek çözünürlüklü ve daha az gecikme süresi olan yeni sürümü DALL·E 2’yi karşımıza çıkarmıştı.

Modelin tanıtılan en son versiyonunda, özellikle ünlü tabloların arka planında neler olduğunu merak edenler için, resmin çerçevesini istediğimiz kadar genişletebileceğimiz özelliğini tanıtmıştı. 

DALL·E 2
DALL·E 2

DALL·E 2 ile, artık insan yüzleri üzerinde oynama yapabileceğiz.

Tahmin edersiniz, oluşturduğumuz her metin öbeğinden görseller oluşturan bir modelin, kötüye kullanılmama ihtimali çok düşük. Hayal gücümüzü zorlayacak modellerde, yazılabilecek kelimelerin ve ortaya çıkacakların sınırı yok.

Şirket, başlangıçta bazı özellikleri devre dışı bıraktıktan sonra, insan yüzlerinden oynayabileceğimiz yeni özelliğini e-mail vasıtasıyla duyurdu. Örneğin; kötüye kullanımı engellemek için, ünlülerin veya tanınmış kişiler ile beraber herhangi gerçek bir kişinin görsellerini yüklemek yasaktı. Hatırlarsanız, deepfake teknolojisi kullanılarak bazı sitelerde dolandırıcı ve kötüye kullanılan tutumlar sergilenmişti.

OpenAI, olası zararlar en aza indirgenmiş şekilde yüz düzenlemeyi mümkün kıldığını söylüyor. Model üzerinde, rızası olmayan ve kullanıcı haklarına sahip olmadığı hiçbir kişinin görüntüsü kullanılamayacak. Yine de riskli olduğunu düşündüğümüz özelliğin, ileri zamanlarda ne tür sonuçlar doğuracağını bilmiyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu