Yazılım DilleriDiğerMobil

Swift: Apple’ın Programlama Dili

Swift nedir gelin yakından bakalım!

Günlük hayatımızın önemli bir parçası haline gelen akıllı cihazlar için, devamlı olarak yeni uygulamalar geliştiriliyor. Günümüzde, her şeyi telefondan ve yerimizden kıpırdamadan halledebiliyoruz. Peki, işleri bu kadar hızlı halledebilmemizi sağlayan mobil uygulamalar nasıl yapılıyor?

Öncelikle programlama dilleri, en karmaşık işlemleri bile daha sade ve basit yollarla yapabilmemizi sağlıyor. Programlama dili esasen, bilgisayarlara bir algoritmayı anlatabilmek için verdiğimiz komutlara deniyor. Birçok teknoloji firmasının da, hem ticari fayda sağlamak hem de kendi bilgisayar yazılımları için geliştirdiği diller bulunuyor. Google’ın kendi geliştirdiği programlama dilinden sizlere bahsetmiştik. 

Birçok yazılım dili her uygulama için entegre fakat bazıları, kendi işletim sisteminden başka yerde çalışmıyor. Günümüzde, 250’den fazla programlama dili bulunuyor. Bunların arasında popüler olarak, Python, Java, Kotlin, C#, C, C++ ve şimdi bahsedeceğimiz Swift programlama dili bulunuyor.

Apple’ın geliştirdiği Swift nedir?

Apple 2014 yılında, Objective-C gibi C’ye dayalı tüm programlama dillerinin yerine geçebilecek açık kaynaklı bir dil olan Swft‘i oluşturdu. Şirket, 1 sene sonrasında 2015 yılında açık kaynaklı bir proje olarak halka sundu. Açık kaynak kodlu hale gelmesinin hemen ardından 60.000 kişinin indirmesiyle, Swift tarihin en hızlı büyüyen programlama dili unvanına sahip. Logoya bakıldığı zaman, Swift’in Türkçe dilinde ”Ebabil” anlamına gelen kuş türünden esinlenilmiş.

Swift anlamına gelen Ebabil kuşu
anlamına gelen Ebabil kuşu

İleriki yıllarda Swft, hızla büyüyen popüler bir dil haline geldi. 2022 yılında en çok tercih edilen programlama dilleri arasında 6. sıraya yerleşti.

Başlarda Objective-C, Apple donanımları için varsayılan programlama diliydi fakat şirket daha sonra Swift’i benimsemeye karar verdi. Yine de hala, Swft üzerinde Objective-C kodu örnekleri bulunuyor. Geliştiricilerin, kullanmak için ‘objc’ açıklama sözdizimi kullanmaları gerekiyor.

Swft, Objective-C’ye oranla daha güvenli, hızlı ve kullanımı daha kolay olarak kabul edildi. Swift ile programlamanın iOS, MacOS, WatchOS uygulamaları oluşturmakla birlikte, daha birçok avantajı bulunuyor. Güvenilir bir dil olması sebebiyle, Windows ve Linux gibi işletim sistemlerine kod yazmak için Swift kullanılabilir.

Söz konusu dil, Eylül 2020 yılına kadar Microsoft için mümkün değildi. Swift’in, Windows’a taşınması 1 yıldan uzun sürdü. O zamana kadar Swift kullanabilmek için, Apple’dan elde edilen IDE olan Xcode’u kullanmaları gerekiyordu. Geliştiriciler şimdi Microsoft Visual Studio’yu kullanarak işlerini daha rahat halledebiliyor.

struct Player {
    var name: String
    var highScore: Int = 0
    var history: [Int] = []

    init(_ name: String) {
        self.name = name
    }
}

var player = Player("yzlm")

Swift’in özellikleri:

  • Swft, Otomatik Bellek Sayma (ARC) özelliğiyle, hangi örneklerin artık kullanılmadığı belirliyor ve onlardan otomatik kurtuluyor.
  • Objective-C’ye oranla, aynı işlemleri yapmak için yazılması gereken kodlar daha az.
  • Uygulamanın kodunda bulunan hataları gösteriyor ve hızlıca düzeltilmesine olanak sağlıyor.
  • İşlevsel bir diziyi alır ve hesaplar ardından o bu eylemi çağıracak yeni fonksiyonel bir programlama kalıbı oluşturur.

Tabii, her programlama dilinin avantajları bulunduğu gibi dezavantajları da bulunuyor. Swft de her ne kadar bazı işletim sistemlerinde kullanılsa da, Apple donanımları için üretilmiş bir dildir. Dolayısıyla, bu dili kullanabilmek için öncelikle bir Apple alt yapısına sahip olmanız gerekir. Swft, Apple için yazılan uygulamalarda daha verimli çalışır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu