Yazılım Dilleri

FRONTEND VE BACKEND NEDİR? 3 TEMEL ARAÇ!

FRONTEND VE BACKEND NEDİR? 3 TEMEL ARAÇ!

FRONT-END VE BACK-END NEDİR? İŞLEVLERİ NELERDİR, 3 TEMEL ARAÇ!

Frontend ve Backend
Frontend ve Backend

FRONTEND VE BACKEND NEDİR? İŞLEVLERİ NELERDİR? FRONT-END DEVELOPER VE BACK-END DEVELOPER NE YAPAR? 3 TEMEL ARAÇ!

Yazılıma ilgiliyseniz duyacağınız terimlerin başında gelen aslında tanımına aşina olduğunuz size yabancı gelmeyecek “Front-end” ve “Back-end” nedir? Gelin beraber inceleyelim.

Front-end Nedir?

Herhangi bir internet sitesine tıkladıktan sonra görebildiğiniz her şey Front-end olarak tanımlanabilir. İnternetin bu kısmı ara yüz olarak bahsedeceğimiz kısım. Ara yüz kodlayan yazılımcılara “Frontend Developer” denilmektedir. Front-end Developer’lar vasıtasıyla kullandığımız internet sitelerinin şu anki görünümleri var olmakta.

Front-end Developer’ların kullandıkları 3 temel araç ise aşağıdaki gibi

  1. HTML
  2. CS
  3. JavaScript‘ tir.

Front-end Developer Ne Yapmakta?

Front-end Developer, yalın halde yazılmış olan bir yazılımı tasarlayan, görsel olarak planlayan ya da tasarlanmış olan bir tasarımı giydiren ve sitelerin görsel açıdan kullanıcıların hizmetine sunulmasını sağlayan kişilere denilmektedir. Front-end bir web sitenin ön yüzü de denilebilir.

Bir Front-end Developer’ ın başlayacağı projelerde mesleğini icra edebilmesi için önünde olan projede hangi programlama diliyle yazıldığını bilmesi gerekmektedir. Gerektiği zamanlarda düzenleme yapabilmelidir. Web sitesinde görev alan bu önyüz geliştiricileri arayüz tasarımı ve geliştirilmesinde sorumluluk sahibi olurlar.

Back-end Nedir?

Back-end’ in dilimizde karşılığı “Arka yüz” olarak tanımlanabilir. Kullanıcıların göremediği arka yüz (Server-side) kısmı Back-end kısmıdır. Yani bir internet sitesinin mimari tarafını kapsayan, veri tabanının yönetimini üstlenen, sunucu ile ilgili ayarlamalardan sorumlu sistemin maksimum olarak verimli ve hızlı çalışmasının aşamalarını kapsayan bölümdür.

Back-end Developer Ne Yapmakta?

Web siteleri bir bakıma mimari bir yapıya benzetilebilir. Back-end Developer ise bu mimari yapının inşasını gerçekleştiren kişilerdir. O olmadan web sitelerinin mimarisi oluşturulamaz. Yani temelleri atacak bir usta dememiz sanıyorum ki yanlış olmaz. Back-end kısmı üç kısımdan oluşmaktadır. Sunucu, veri tabanı ve uygulama.  İşte Back-end Developer’ ın görevi bu üç aşamanın kusursuz bir şekilde bir arada çalışmasını ve denetlemesini sağlamaktır.

 

Öğrenilmesi Gereken 8 Programlama Dili !

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu