Yapay Zeka

Robotlar Dünyayı Ele Geçirebilir mi? Geçiremeyeceklerine dair 5 Enteresan Sebep!

Robotlar Dünyayı Ele Geçirebilir mi? Geçiremeyeceklerine dair 5 Enteresan Sebep Nelerdir?

Robotlar Dünyayı Ele Geçirebilir mi? Robotlar bizim için bir tehlike haline mi gelecek? Geçiremeyeceklerine dair 5 Enteresan Sebep Nelerdir? Gelin yakından inceleyelim!

Bilim insanları genel olarak fütüristik tahminler yapmaktadırlar. Bunun temel sebeplerinden bir tanesi zihinlerini sorgulamaya ve genişletmeye yaramasıdır. Ama tahminler her zaman doğru çıkmayabilir. Çünkü bunlar sadece varsayım olabilir. Buna bir örnek vermemiz gerekirse Dünya Savaşı sonlarına doğru bilim insanları günümüzü hedef göstererek uçan arabalar ile ulaşım sağlanacağını tahmin ediyorlardı. Ancak sizin de bildiğiniz üzere günümüzde henüz böyle bir teknolojiye sahip değiliz.

Bilim insanlarının yaptıkları bir başka tahmin ise robotların bir gün dünyayı ele geçirecekleri hakkında. Bu konu hakkında Elon Musk‘ta bilim insanları ile aynı safta yer almakta ve bir gün insanların ikinci planda olacağına inanıyor. Robotlar bir gün dünyayı ele geçirecek mi? Soru aslında şu şekilde cevap bulabilir, “Olacak” dememiz değil “Olabilir” dememiz daha uygun kalmakta.

Robotlar Dünyayı Ele Geçirebilir mi?

Robotlar insan gücünün yani insanın yerini alabilir mi? Bunun cevabına hali hazırda sahibiz. Pek çok şirket işgücünün azalmasına ve karı arttırmaya yönelik hamlelerde bulunuyor. Birçok şirket bünyeleri için büyük yatırımlar yapmakta hatta araştırmalar için de bütçe ayırıyorlar. Bunun bir nedeni robotlar insanlardan daha çok çalışabilecekleri. Bir insan hiç dinlenmeden 24 saat çalışamıyorken robotlar 24 saat hatta daha fazlası bir süre çalışabilirler. Bu tip bir süre durmadan çalışmak, insan sağlığını etkileyecek büyük bir sorun halini alacaktır.

Robotlar ancak üretim amaçları doğrultusunda çalışabileceklerdir. Ne kadar gelişmiş olursa olsun robotlar çoğu işi yapamazlar. Yapılış amaçları doğrultusunda çalışabilirler. Bu nedenle günümüzde sadece iş gücü olarak insanlar üzerinde bir tehlike oluşturmaktadırlar. Geleceği tahmin edemesek de bu konuda şunu aktarabiliriz: Şu an için makineler çeşitli görevleri ve davranışlarını yerine getirseler de eleştirel düşünce ya da bilişsel becerilere sahip değildirler. Robotlar dünyayı ele geçirecek gibi bir endişeniz varsa şimdilik bunun olmayacağına dair sizi rahatlatacak 5 sebep nedir? Hadi başlayım !

Bir konuyu netleştirmemiz gerekiyor. AI hızla gelişiyor ve günden güne muhteşem bir hal almaya başlıyor. Endüstri mühendisleri bu teknolojiyi içerisinde barındıran inanılmaz robotlar tasarlıyorlar. Robotlar dünyayı ele geçirebilirler mi? Robotik gelişim ve değişim elbette de daha hızlı büyüyecek ve daha da ilerleyecek. Ancak yakın bir gelecekte bu pek mümkün değil gibi. İşte nedenleri.

1) Robotların el yapıları insanlar kadar esnek değildir

Bir robotun eli insan eli kadar esnek ve işlevsel değildir. İnsan eli anatomik ve kas biçimi olarak muhteşem bir yapıya sahiptir. Bu yüzden bu kadar iyi bir benzerinin yapılması mümkün değil gibi görünüyor. İnsanın sahip olduğu şekilde fonksiyonel bir el tasarımı robotun üzerinde dayanıksız olacağı için mühendisler bu tip bir el tasarlamıyorlar.

2)Robotların dokusal algılayıcıları bir insan ile aynı değildir

Robotlar gelecekte daha akıllı hareket edecekleri bir gerçek. Mühendisler her başka modelde ellerinden gelenin en iyisini ortaya çıkarıyorlar. Gelecekte robotlar, karmaşık mesajları çözümlemede ve yorumlamada hatta bunlara tepki vermede daha gelişmiş olacakları bir gerçek. İnsan beyni bir robota üretilen yapay zekadan daha karmaşık ve kopyalanması zordur. Bu nedenle dokusal ve bilişsel bir biçimi mühendislerin robotlar için üretmesi biraz zor görünüyor.

3) Robotlar ne kadar manipülatif olabilirler?

Şimdi bir varsayımda bulunalım. Mühendislerin insan ellerini ve derisini başarılı bir şekilde kopyalayıp robotlarını tasarladıklarını düşünelim. Ancak manipülatif zeka bir insan beyni karmaşıklığının zorluk seviyesinin daha da üstünde bir durumdur. Bunun nedeni beynin bir günde değil yıllar içinde elde edinilen bilgiler ve davranış biçimlerinin bu şekilde insan beyni içinde biçim alması olarak açıklayabiliriz. Bu nedenle bu karmaşık mekanizmanın manipülatif versiyonunun yaratımı bir laboratuar  ortamında olması oldukça zor olacaktır. Bunun bu kadar kolay ve yapılabilecek olmasını düşünmek sinema sektörünün, hayal gücü ürünü yapımlarının etkisi olabilir.

4)Robot ve insan etkileşimleri birbirinden çok farklıdır

İnsan etkileşimi robotik etkileşiminden oldukça farklıdır. İnsan etkileşimi duyu organları ile bağlantılıdır. İnsanlar etkileşimi iyi işleyen konuşma, dokunma ve nesne tanıma üzerine kurulu olarak gelişir. Bu tip robotlar üretilmeye ne kadar çabalansa da bu etkileşim insan ile benzer şekilde olmasının yanına yaklaşamaması haricinde yalnızca kontrol altındayken gerçekleştirilebiliyor.

5)İnsan üretimi ve kontrolü

Robotları sonuç olarak insanlar üretmekte ve geliştirmekte. Tehlike arz edecek bir ürün gelişimi ve teknoloji üretimi gelecekte olsa bile bunun hakkında yasal geliştirmeler de yapılacaktır. Bu şekilde insanoğlu herhangi bir saldırı ya da ele geçirilme şeklinde bir durumla karşı karşıya kalmayacaktır. Robotlar dünyayı ele geçirebilirler mi? Şu an için cevap olarak hayır diyebiliriz.

Robotlar dünyayı ele geçirebilirler mi? Tüm bunların sonucunda yakın bir gelecekte bu mümkün görünmüyor. Karamsar insanlar ve bilim insanları gelecek hakkında umutlu düşüncelere yoğunlaşabilirler.

 

ChatGPT nedir? 2022 yılının en popüleri!

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu