Teknokent Projeleri

Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi: ETİM

Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi, Türkiye'nin dış ticaret açığını azaltacak ve bölgenin dünyada rekabetçilik seviyesini arttıracak.

Eskişehir, konumu ve yapısal gelişimi göz önüne alındığında raylı sistemler, havacılık, otomotiv gibi birçok alanda proje ve iş yerine ev sahipliği yapıyor. Gelişime oldukça açık ve bu zamana kadar en büyük yapısal değişime şahit olan şehir, oldukça modernize dizayn edilmiş çeşitli istihdam alanları ile birçok kişiye istihdam sağlıyor.

Eskişehir’de istihdam denince akla ilk gelen Organize Sanayi Bölgesi ise tamamen modernize ve yüksek teknoloji ürünler ile bezenmiş bir projeye ev sahipliği yapıyor.

Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi ETİM, açılışını yaptı.

Öncelikle Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi ETİM projesi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı ile hayat buluyor. Proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği kapsamında finansal destek alıyor.

2007 yılından beri yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki mali iş birliği çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Program, yaklaşık 800 milyon £ değerinde bir bütçe ile projeler aracılığıyla sağlanıyor. Program, sanayicilerin, KOBİ’lerin ve girişimcilerin rekabet gücünü arttırarak, sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlıyor ve hep daha fazlasını hedefliyor.

Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Şirketi Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı ATAP A.Ş. tarafından uygulanan teknik destek projesi ile kurulan Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi ETİM, geçtiğimiz hafta 3 Ekim 2022 tarihinde açılışını gerçekleştirdi.

Açılış, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Ak Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, TUBİTAK Başkanı Hasan Mandal gibi birçok önemli ismin katılımı ile gerçekleşti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi'nin açılışında.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nin açılışında.

Açılış konuşmasında Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank, Rekabetçi Sektörler Programı‘nın somut çıktıları anlamında çok bereketli bir dönem geçirildiğini, sadece son bir yılda birbirinden önemli 8 projenin açılışını yapıp ülkeye kazandırdıklarını söyledi.

Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi ETİM neler sunuyor?

Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nin amacı; özellikle Eskişehir ve çevresinde, havacılık, raylı sistemler, makine imalatı, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin, yenilikçi ürünler ile dünya piyasalarında rekabet gücünü artırıp, mühendislik, tasarım ve prototipleme kabiliyetlerinin geliştirilmesine destek sağlayarak, Türkiye’nin dış ticaret açığını azaltmak ve bölgenin dünyada rekabetçilik seviyesini artırmaktır.

ETİM, Avrupa Birliği ve Türkiye için çok önemli bir proje çünkü teknolojiyi geliştirmek ve daha sürdürülebilir bir gelecek için daha yeşil bir büyüme gerekiyor. Yapılan iş birlikleri ve destekler kapsamında, endüstriyel tasarımların büyümesini ve KOBİ’lere desteğin artmasını hedefleniyor.

Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nde;

  • Sunulan hizmet portföyü kapsamında firmaların ihtiyaç duyduğu alanlarda, alanında uzman kişiler ve teknolojik ürünleri ile firmaların yetkinlik ve kapasitelerini artırmaya yönelik teknik ve idari eğitimlerden yararlanabilir,
  • Alanında uzman tasarımcı ve mühendisler ile firmaların ihtiyaç duyduğu tüm ürün geliştirme ve mühendislik hizmetlerini alabilir,
  • Konvansiyonel ve konvansiyonel olmayan fark etmeksizin imalat yöntemleri kullanılarak prototip parça/sistem üretiminden yararlanabilir,
  • Uzman mühendislerin sorumluluğu altında uygulanan, analitik yöntemler ile masaya yatırılan “Proje Yönetimi” programlarına katılabilir,
  • KOBİ’lerin ihtiyacı olan 3 Boyutlu Tarama, Tersine Mühendislik ve Tasarım Doğrulama hizmetlerinden yararlanabilir,
  • “Yapısal Analizler” hizmeti ile ürünün tasarımında zayıf alanlar veya hataları belirlemek için çeşitli koşullar altında ürünün yapısal bütünlüğü analiz ettirebilirsiniz.

 

ETİM, KOBİ’lerin yeni teknoloji ürünlerine ulaşmasına yardımcı olacak projeler sunacak.


Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nde bulunan, KOBİ’lerin yeni teknoloji ürünlerine ulaşmasına yardımcı makineler;

 

  • 3 Boyutlu Metal Yazıcı
    3 Boyutlu Metal Yazıcı
    3 Boyutlu Metal Yazıcı

SLM Solutions markalı 280 2.0 modeli toz yatak füzyon teknolojili eklemeli imalat makinesi, 400 W’lik çift lazer sistemine ve 280x280x365 mm üretim kapasitesine sahiptir.

Çoklu lazer sistemi ile tek lazerli sistemlere oranla %80 daha hızlı üretim yapabilmektedir. Makine ile 20-90 µm arasında katman kalınlığına sahip ürünler üretilebilmektedir.

 

  • 3 Boyutlu Optik Tarayıcı
3 Boyutlu Optik Tarayıcı
3 Boyutlu Optik Tarayıcı

AICON Smartscan HE R12 3 boyutlu optik tarayıcı üzerinde 2 adet 12 megapiksel CMOS kamera bulunmaktadır. Kameralardan 6144×4675 çözünürlüğünde tarama görüntüsü elde edilmektedir.

Tarama cihazı 70×55 mm’den 825×630 mm’ye kadarlık alanı tarayabilmektedir. Optik Tarayıcı, 20 µm hassasiyet ile tarama ve ölçüm performansı sağlayabilmektedir.

 

 

  • Isıl İşlem Fırını
    Isıl İşlem Fırını
    Isıl İşlem Fırını

İç boyutları 450x390x365 mm olan Protherm Marka HBR PVAC 110/35 ısıl işlem fırını ile Azot/Argon
ortamında maksimum 1100 oC sıcaklıklarda ısıl işlem yapılabilmektedir.

Isıl işlem fırını özellikle SLM prosesinden çıkan parçalardaki gerilmeleri gidermek amacı ile
kullanılmaktadır.

 

  • 3 Boyutlu Plastik Yazıcı
3 Boyutlu Plastik Yazıcı
3 Boyutlu Plastik Yazıcı

 

Polimer malzemelerden seri parçalar ve işlevsel prototipler üretmeye yönelik eklemeli imalat sistemi EOSINT P 396, yüksek üretkenlik sağlayarak üretim işi başına maliyetleri azaltmaktadır.

Makine 340x340x600 mm üretim kapasitesine sahiptir.

 

 

 

  • Tel Erozyon Tezgahı
    Tel Erozyon Tezgahı
    Tel Erozyon Tezgahı

1060x750x400 mm işleme boyutlarına sahip ONA AF35 tel erozyon tezgâhı, 5 eksende ve 0.2 μm minimum yüzey pürüzlülüğünde ve maksimum 30 derecelik açı ile kesim yapabilme özelliğine sahiptir.

Kesim hızı maksimum 450 mm2/dk’dır.

 

 

  • Kumlama Makinesi
Kumlama Makinesi
Kumlama Makinesi

 

Enjeksiyonlu Kumlama Makinesi filtresi üstünde, kompakt bir tasarıma sahip olup, 90 cm’ye kadar parçaların kumlanması yapılabilmektedir. Otomatik filtre sistemine sahiptir.

Kumlama makineleri, metal ve plastik parçaların yüzey temizliği için kullanılmaktadır.

 

 

Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi ETİM “Havacılık, Raylı Sistemler, Makine İmalat, Otomotiv, Beyaz Eşya” sektörlerinde tüm KOBİ’lere destek vermektedir. 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu