Yapay ZekaTeknoloji

DeepMind Demokratik Yapay Zekâ Geliştirdi!

Son zamanlarda dünyada yapay zekâların hükümete dahil olma ve demokratik çözüm yolları üretebilme ihtimalinin olup olmadığını tartışıyordu.

Eylül 2010’da Deep Technologies adıyla kurulan yapay zekâ şirketi, 2014’de Google tarafından satın alınıp, Google DeepMind olarak adı değiştirilmişti. O dönemde Google’ın robotik ve yapay zekâ alanında yaptığı en önemli hamlelerden biri olmuştu.

Şirketin asıl hedefi, zekayı anlamak ve en iyi teknikleri kullanarak kapsamlı öğrenme algoritmaları kurmak. DeepMind bu yönde, insanların oyunları nasıl oynadığını öğrenerek hamle yapan bir yapay sinir ağı gerçekleştirdi. Geliştirilen program, 2016 yılında ”Go” adlı oyunda gerçek bir insanı yenebilmişti.

Sistem oyunlarda test ediliyor ve iddia edilenlere göre program, tecrübelerden öğreniyor. Yeteri kadar tecrübe ettikten sonra ise, insanlardan daha iyi oynar hale geliyor.

Son zamanlarda dünyada yapay zekâların hükümete dahil olma ve demokratik çözüm yolları üretebilme ihtimalinin olup olmadığını tartışılıyordu.

DeepMind geçtiğimiz günlerde yeni bir yapay zekâ geliştirdi ve oyun üzerinden eğitim ve test denemeleri yapıldı. Eğitimin verileceği oyunda kamu fonunu dağıtmak için herkes için adil bir politika oluşturulması istendi ve oyunda, 4000 gerçek kişi ve bilgisayar simülasyonu kullanıldı.

Çevrim içi ve 4 kişiyle oynanan oyunda oyuncular, farklı miktarlarda paralarla başlıyorlar ve kamu fon havuzuna belirli miktarlarda katkıda bulunuyor. Bulundukları katlılara göre ise geri pay alıyorlar ve kamu parasının dağıtımı için politika geliştiriyor ve onlara oy veriyorlar.

Yapay zekâ şaşırtarak oyuncuların geliştirdiği politikalardan daha farklı bir politika geliştirerek, en sonunda oyuncalardan diğer politikaları mağlup ederek oy topladı.

Yapay zekânın geliştirdiği politikada, oyuncuların başlangıç parası üzerinden ne oranda katkıda bulunduklarına göre pay dağılımı gerçekleştirerek sermaye eşitliği sağlamaya çalıştı. Başlangıç payının yarısının altında katkıda bulunanlara ise neredeyse hiç pay vermedi.

DeepMind
DeepMind

Oyuncuların çoğu, kendi geliştirdikleri politikalar olmasına rağmen yapay zekânın politikasına oy verdi. Yapay zekânın demokrasiyi tam kuramadığına ilişkin yorumlara karşı ise DeepMind; demokrasinin vatandaşların birbirleriyle karşılaşabilecekleri ve birbirleriyle eşit olarak tartışabilecekleri süreçler yaratmakla ilgili olduğunu savundu.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu