Yapay ZekaTeknoloji

Yerli Ön Tanı Robotu Teknofest’te Sergilendi!

Yapay zekâların bilime katkısı oldukça fazla. Kalbin ne zaman duracağından, kalp krizini önceden tahmin edebilen birçok yapay zekâ projesi bulunuyor. Çoğu proje, tıp, biyoloji, moleküler biyoloji gibi alanlarda insanlara ve firmalara oldukça fayda sağlıyor.

Ülkemizde de yapay zekâ alanında birçok gelişme projesi bulunuyor. Tüm dünya bu projelere yatırım yapıyor ve gelecekte her şey yapay zekâ destekli olacak. Bugün ise, ülkemizden güzel bir haber paylaşacağım sizinle.

Doktorların iş yükünü hafifletecek ön tanı robotu geliştirildi.

Her sene gerçekleştirilen Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, birçok inovasyon ve geliştirme yarışmasını bünyesinde barındırıyor. Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde bahsettiğimiz, Hyperloop teknolojisi geliştirme yarışması da burada düzenleniyor.

Teknofest Karadeniz, bu yıl 30 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında, Samsundaki Çarşamba Havalimanı’nda düzenleniyor. Hala devam eden Teknofest’te, bir proje sunuldu.

İsmail Ovalı, yerli ön tanı robotu ile
İsmail Ovalı, yerli ön tanı robotu ile

Pamukkale Üniversitesi Teknokent Müdürü İsmail Ovalı, tıp sektöründe oldukça iş yükü olması sebebiyle, bu yükü hafifleteceğini düşündüğü, ön tanı robotunu sergiledi.

İsmail Ovalı, konuyla alakalı; “Yapay zekâ destekli ön tanı robotumuz ile ön tanı için, robota tanımladığımız 20 sorunun cevabı sorgulanıyor ve ön tanı doktora iletiliyor. Muayene başlamadan doktor hasta hakkında bilgi sahibi oluyor.” şeklinde açıklamada bulundu.

Özet olarak, robotumuz bize belirli sorular yöneltiyor ve verdiğimiz cevaplara göre bize bir tanı koyuyor. Böylelikle doktorlar, zaten kısa olan muayene sürelerinde zamandan tasarruf ediyor. Hastanedeki kalabalık da böylelikle kontrol altına alınabilir.

”Elbi” ismi verilen robot, makine mühendisliği öğrencileri tarafından tasarlanmış ve 3D yazıcı kullanılarak üretilen robotun maliyeti oldukça düşük tutulmuş. Ayrıca, yapay zekâ robotunun modeli, Sağlık Bakanlığı’ndan alınan 3.000 veriden oluşuyor. Üzerinde dokunmatik ekran ve ateş ölçer de bulunan tasarımın, yurt içi ve yurt dışında kullanılması planlanıyor.

Robot ile beraber, tanı koyulduktan sonra hasta ile paylaşılmadan hızlıca doktora gönderilmesiyle, hem zamandan tasarruf hem de gözden kaçan risklerin azaltılması hedefleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu